ULUBEY MESLEK YÜKSEKOKULU

3 Mayıs 2019 Veterinerlik Bölümü Teknik Gezi

Öğrencilerimiz Sahada

Yüksekokulumuz Laborant ve Veteriner Sağlık Programı öğrencileri hayvan yetiştiriciliği ve hayvan sağlığı alanlarındaki uygulamaları yerinde incelemek amacıyla Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerine Öğr. Gör. Metehan Eser Kahveci, koordinatörlüğünde teknik gezi düzenleyerek teorik kazanımları yanında pratik alanda da tecrübe edindi.

Bu kapsamda ilk olarak Ordu Büyükşehir Belediyesi Altınordu Mezbahasını gezen öğrenciler, kasaplık hayvanların taşıması gereken şartlar, kesim sonrası karkas ve iç organ muayeneleri, mezbahanın bölümleri, ekipmanları ve işleyişi ile ilgili yetkili veteriner hekimlerden bilgi alarak hayvanların kesim sürecini yakından izleme imkânı buldu.

Öğrencilerin ikinci durağı Ordu Büyükşehir Belediyesi Küçük Evcil Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi oldu. Sahipsiz sokak hayvanı kedi ve köpeklerin bakımı, kısırlaştırılması, aşılanması, tekrar doğaya salınması ve sahiplendirilmesi süreçleri hakkında veteriner hekimlerden bilgi alan öğrencilere aynı zamanda merkezin ameliyathanesinde rutin olarak yapılan erkek ve dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonlarına katılma fırsatı verildi, Preoperatif bakım alanındaki hasta hayvanları ve postoperatif alanda iyileşmekte olan hayvanları ziyaret eden öğrenciler, ayrıca sahiplenilmesi yasak olduğu için gözlem altında tutulan tehlikeli köpek ırklarını da gözlemlediler.

Bir sonraki durağı Ünye’de 900 başlık Alnak Besi Sığırı Yetiştiriciliği İşletmesi olan öğrenciler, burada Simmental,  Hereford,  Belçika mavisi,  Brangus ve Angus etçi kültür ırklarının özelliklerini yerinde gördü ve işletmenin sorumlu veteriner hekiminden hayvanların büyüme, gelişme ve beslenmeleri hakkında bilgiler aldı. Ordu sınırları içindeki en fazla kapasiteye sahip işletmeyi görmek öğrenciler açısından önemli bir fırsat oldu.

Öğrenciler Fatsa’da ise Yalçın Süt Sığırı Yetiştiriciliği işletmesini gezerek modern bir süt sığırı tesisinin taşıması gereken özellikleri ve dünyada en yüksek süt verimine sahip sığır ırkı Holstein ile et verimi yanında süt verimi de oldukça iyi olan Simmental ırkını gözlemlediler, aynı zamanda sütün sağılması, nakline kadar depolanması ve soğutulması süreçleri ile buzağıhanelerde buzağıların sağlıklı büyütülmesi için gerekenler hakkında işletme veteriner hekimi tarafından bilgilendirildiler.

Öğrenciler organik yumurta üretimi için gerekli olan kümes ve açık alanların nitelikleri, rasyon  özellikleri gibi ayırt edici uygulamaları incelemek için ise yine Fatsa ilçesinde bulunan Organik Yumurta Tavukçuluğu İşletmesini ziyaret ettiler.

Son olarak Fatsa ilçesinde Berna Karamolla Broyler (Etlik Piliç) Tesisini gezen öğrenciler, civciv olarak alınan hayvanların kasaplık piliç haline gelme sürecini ve klimatizasyon, ventilasyon, nemlendirme, yemleme, sulama gibi işlemlerin tek bir otomasyon sisteminden gerçekleştiğini bu modern tesiste ayrıntılı olarak öğrenme imkânı buldular.

Yoğun program sonunda öğrenciler, gezinin oldukça verimli geçtiğini ve mesleki anlamda kendilerine çok şey kattığını ifade ederek memnuniyetlerini dile getirdiler.

Mesleğin çok farklı kollarını görme imkânı bulan öğrencileri açısından ufuk açıcı bir program olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Metehan Eser Kahveci, bu gezinin Veteriner Hekimliği ve Veteriner Sağlık Teknikerliği mesleklerinin öneminin gitgide arttığı bir dönemde öğrencileri mezuniyet sonrası için bir perspektif çizmeye sevk ettiğini ifade ederek, organizasyonda önemli ölçüde emeği olan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimi Sayın Salih Yaşar Öztürk Bey’e öğrencileriyle birlikte müteşekkir olduklarını belirtti.

 

 


Eklenme Tarihi : 16-05-2019 14:43:51